község honlapjamúlt

jelen

hírek

fórum

menü


Kutyaszán fogathajtó verseny
2002.01.12-13

Ez az a sport, amit itt a faluban eddig tényleg csak filmekből ismertünk
Délelőtt 11-kor startolt a mezőny, a Füzes utca végéről.

Még a kutyákhoz nem értő emberek is csodálattal nézték a gyönyörű állatokat, amint izgatottan ugráltak, az indító jelre várva.
A hó már elolvadt, pedig szánnal igazi aranyásós alaszkai hangulatunk lehetett volna.
Kerekes kocsikat húztak maguk után az állatok, amin a hajtónak bizony elég feladat lehetett megmaradni a rázós nagyvelegi dülőutakon.

Kb 5 Km a táv, az első fogat ezt 13 perc alatt teljesítette. A kutyák többsége szibériai husky, szebbnél szebb példányok, de láthattunk egy fogatot gyönyörű alaszkai malamutokkal is.

további fotók...

A leglátványosabb a nyolcas fogatok indulása volt a ficánkoló kutyákkal, az ötös, négyes fogatok már nyugodtabban álltak a startnál. Az ilyen versenyekben járatlan velegieket a meglepetés erejével érte, hogy kerépárral vagy futva gyalog is lehetett nevezni, ilyenkor persze csak egy kutya húz.

Látványnak az sem egy utolsó dolog volt, ahogyan a fogatok kanyarodtak... Illetve egy laikusnak szinte hihetetlen, hogy lekanyarodjon arra az utra 8 száguldó kutya, amelyikre a gazdájuk is le szeretne kanyarodni. Ha pedig mégsem menne simán a dolog, akkor borulás, és gabalyodás, és fegyelmezett indulás, ahogyan azt kell. :-)

Márton Zsuzsa tenyésztő honlapja:

Északikutyás hírmagazin:


vendégkönyv


e-mail: