főoldal község honlapja


múlt

jelen

hírek

fórum

menüPark avató 2008.12.06.Tisztelt Jelenlevők, kedves gyerekek és kedves Télapó!

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy vizesárok.

Legyűrűztük, feltöltöttük, ujjnyi vékony fűzfákkal beültettük.

Husz év után a fácskák óriássá nőttek  a  villanyvezetékekre ráhajoltak. A szélviharok közepette, a sok-sok  nyári napon árnyat adó fakoronák, veszélyessé váltak.

Bármennyire sajnáltuk a növényeket, döntenünk kellett: a fák vagy a valamennyiünk biztonsága a fontosabb.

Döntöttünk.

A fákat kivágattuk, de rögtön elhatároztuk: a lehetőségeink szerint, helyükre alacsonyabbra növő fajtákat ültetünk, a falu szívében meghúzódó területen, igazi parkot építünk.

Képviselőtestületünk tagjai, tiszteletdíjukat sohasem veszik fel, de az annak megfelelő keretösszeget az idén  főképp erre a célra ajánlották fel.

2008.április 19-én, az országos közöd napon pedig elkezdtük mi Nagyvelegiek, kicsik és nagyok a megvalósítást.

Egy idő után megtorpantunk,hisz az akaraton, két kezünk munkáján kívül, csak egy hiányzott a továbblépéshez, de az nagyon.

Nem találják ki, mi volt az !

A pénz.

Aztán megjelent egy pályázati kiírás,  a KDRF TRFC-nek rövidített Fejlesztési Célelőirányzat, melynek kiírását olvasva, úgy gondoltam,  ha pályázunk és nyerünk, segíthet.

Segíthet, nem csak a parképítésben, de segíthet a ma már nagyon csendes, volt iskolaépület udvarának bebútorozásában, hogy az az ifi klubosok, a könyvtárba látogatók, kulturáltabb körülmények között tölthessenek el kevesebb vagy több időt, az alma mater kedves emlékeket idéző környezetében. 

Aztán úgy gondoltam, hogy segíthet a pályázat a parkon és az iskolaudvar rendezésén kívül a sportpályánk küllemének javításában is, ha új padokat és korlátot helyeznénk el oda, a régi, düledezők helyett.

A  három önkormányzati területet egy gyöngysorhoz hasonlítottam, és egy-egy gyöngyszemének az említett helyszíneket. Hiszen  ha sikerül az álmunkat megvalósítani, miért ne lehetne  ez a fejlesztés olyan szép , mint egy gyöngysor.
 

A pályázatnak a MIÉNK EZ A FÖLD címet adtam.

Határidőre, minden összeállt, segített benne Kiszely Gergely kertépítő mérnök, Balogh Márton pályázatíró, partnerként az Itt van Esélyed Alapítvány, a helyi Sport Egyesület, de nem utolsó sorban, a magát nagyveleginek valló és érző lakosság, ÖNÖK.

A pályázat nyert, a 3.040 ezer Ft-os összköltségből 2.432 e Ft vissza nem térítendő támogatást ítélt meg községünknek a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács. A 608 e Ft önerőt költségvetésünkből biztosítottuk.

Megkezdődhetett, illetve folytatódhatott  minden, melyben a munkadíjat illetően,  az önzetlenségre, az ingyenességre épült ez a feladat.

Négy alkalommal szerveztünk egész napos akciót.

Sokan bekapcsolódtak a feladatba, de többen is lehettünk volna !

Volt, aki minden alkalommal serénykedett, de sajnos volt olyan is, aki megtehette volna , de nem jött el. 

Aki velünk volt, akik velünk voltak, azoknak csak annyit mondok az egész falu nevében, hogy KÖSZÖNJÜK ! 

A növények , téli álomra készülnek. 

A pihenőpadokat, asztalokat most télidőben nem igazán használhatjuk ki.

Aranylábú focistáink is befejezték az őszi fordulót, a focipálya mostanság csendes.

 

De eljön a tavasz , eljön a nyár, és bízom benne, hogy rügyeznek majd a most elültetett fák is, pompázni fog majd a közel 200 tő rózsabokor, kinő és zöldell majd az elvetett fűmag.

Néhány hónap múlva ismét  rákönyökölhetünk a sportpálya  korlátjára, szidhatjuk a bírót, vagy az új padokon, kényelmesen ücsörögve szurkolhatunk a helyi csapatnak. 

A munkánknak nincs azonban vége ! 

Gondoznunk , ápolnunk kell a növényeket, bútorokat . A volt  iskolánál  talán játszóudvart is kialakulhat a falu legkisebbjeinek, a sportpálya környékét pedig rövidesen facsemetékkel ültethetjük körbe, a FÖLDANYA Alapítvány jóvoltából.

Tisztelt Jelenlevők !

Köszönöm, hogy eljöttek e kis ünnepségünkre, és meghallgatták a dióhéjba foglalt történetet.

Kérem Önöket, hogy vigyázzunk a megszerzett közös vagyonkánkra, és vigyázzon rá mindenki, hisz amit létrehoztunk az mindenkié,

                                               MERT  MIÉNK EZ A FÖLD !

Szloboda Istvánné Polgármester
    A 160 fotó a galériában található! >>>

vendégkönyv


e-mail: